Tips

Werking waterontharder, dit moet je erover weten

Woonachtig zijn in een gebied waarin sprake is van hard water brengt in de praktijk altijd de nodige problemen met zich mee. Niet alleen is het namelijk zo dat de leidingen in je woning aangetast kunnen worden door kalkaanslag, hetzelfde kan ook worden gezegd van bijvoorbeeld de kranen en de huishoudelijke toestellen waar je gebruik van maakt. Bovendien is het verder eveneens zo dat kalk in het water zeer slecht is voor niet alleen je haar, maar ook voor je huid. Het kopen van een waterontkalker kan dan ook in de praktijk een absolute aanrader zijn. Ben je benieuwd naar hoe de werking waterontharder er in de praktijk exact uitziet? Dan is verder blijven lezen een aanrader! 

Hoe verloopt de werking waterontharder precies?

Voordat we concreet aan kunnen geven hoe de werking waterontharder er in de praktijk precies uitziet is het van belang om te weten dat er verschillende soorten exemplaren op de markt zijn terug te vinden. Bij het vergelijken van deze verschillende mogelijkheden kan er vastgesteld worden dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen twee uiteenlopende opties, namelijk:

  1. De waterontharders die werken met zout; 
  2. De waterontharders die werken zonder zout;

Kies je voor een exemplaar welke werkt met zout? Dan zal je kunnen vaststellen dat voor deze systemen geldt dat ze zijn voorzien van een ionenwisselaar of een harscilinder. Voor deze exemplaren geldt dat ze gebruikmaken van harskorrels om de kalk- en magnesiumionen uit het water te wisselen met zogenaamde natriumionen. Op het ogenblik dat er sprake is van een verzadiging van de harscilinder wordt deze gespoeld door middel van zout water. 

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat bovenstaande zowel op een mechanische als op een elektronische manier kan gebeuren. Is het voor jou belangrijk om te kunnen rekenen op een zo laag mogelijke kostprijs voor wat het bestellen van je nieuwe waterontharder betreft? Dan zal je kunne concluderen dat de keuze voor een mechanisch exemplaar sowieso het goedkoopst is. 

Hoe ziet de werking waterontharder eruit bij een exemplaar zonder zout?

Wanneer je de werking waterontharder van naderbij gaat bekijken zal je tot de vaststelling komen dat er niet alleen maar kan worden gekozen voor een exemplaar werkend op zout. Er zijn immers op de markt ook exemplaren terug te vinden waarbij er geen sprake is van een werking met zout. Voor deze exemplaren geldt dat ze de kalk niet uit het water filteren, maar in plaats daarvan zorgen ze ervoor dat de kalkdeeltjes in het water rond komen te zweven waardoor ze zich niet kunnen hechten aan de leidingen. Op moment van schrijven is de werking waterontharder van deze exemplaren eigenlijk nog onvoldoende aangetoond waardoor de keuze voor een exemplaar met zout interessanter is. 

Een waterontharder is het overwegen zeker meer dan waard!

Nu je de werking waterontharder kent mag het duidelijk zijn dat er heel wat goede redenen aangehaald kunnen worden waarom het meer dan een aanrader kan zijn om de aanschaf van een dergelijk systeem te overwegen. Niet alleen kan er op deze manier immers een belangrijk voordeel worden gerealiseerd voor de leidingen in je woning, dat geldt eveneens voor je huishoudelijke apparaten evenals zelfs voor je haar en huid. Onderschat de meerwaarde dus absoluut niet.