Tips

Hoe repareer je een lekkende dakgoot?

Een lekkende dakgoot is erg vervelend en kan meerdere oorzaken hebben, hoe kan dit gebeuren en hoe wat komt er kijken bij een dakgoot reparatie? Moet je direct een professional inhuren of kan je dit ook wel zelf oplossen?

 

Oorzaken lekkende dakgoot

De meest voorkomende oorzaak van een lekkende dakgoot is verstopping. Als de goot of regenpijp verstopt zit met blad of dergelijke kan het regenwater niet fatsoenlijk wegstromen. Het water zal dan een andere weg zoeken en dit leidt tot een lekkage. Daarnaast kan een lekkage ontstaan door loszittende goten. Slijtage, ongelukjes of hevig weer kan zorgen voor beschadiging aan de goot. Bijvoorbeeld de soldeernaden kunnen slijten en daardoor kan de dakgoot gedeeltelijk los komen te zitten.

De dakgoot kan natuurlijk ook gewoon kapot zijn. Meestal gebeurt dit door slijtage. Maar dit

kan ook komen door hevige wind of regen. Een andere oorzaak kan zijn corrosie. Dit komt vaak voor bij zinken dakgoten. Hier kunnen na een tijdje kleine scheuren en gaatjes in ontstaan.

 

Zelf lekkende dakgoot repareren

Een lekkage die is ontstaan door een verstopte dakgoot is redelijk eenvoudig te verhelpen. De ontstopping moet opgelost worden en de dakgoot moet je goed leeghalen. Het is verstandig om dit preventief een aantal keer per jaar te doen, zeker als je in een bosrijke omgeving woont.

Als de dakgoot loszit of beschadigd is ben je al snel ondersteuning nodig van een dakdekker of loodgieter. Het is belangrijk dat de dakgoot weer goed gerepareerd wordt en nagekeken wordt om een herhaling te voorkomen. In een aantal gevallen, vaak bij zink, wordt aangeraden om de dakgoot te vervangen.

Loszittende delen kunnen uiteraard weer vastgezet worden. Op het moment dat de soldeernaden van de dakgoot beschadigd zijn zullen die opnieuw gesoldeerd moeten worden of vervangen worden. Een lek in een pvc dakgoot is vaak eenvoudig gerepareerd met pvc lijm. Echter is dit vaak een tijdelijke oplossing en is het beter om de dakgoot te vervangen

 

Lekkende dakgoot laten repareren

Een veilige keuze is de lekkende dakgoot te laten repareren door iemand met verstand ervan. Deze specialist kan goed zien wat de oorzaak van het probleem is, het oplossen en advies geven hoe dit de volgende keer te voorkomen. Als je nieuwe lekkages wilt voorkomen is het verstandig om een professional in te schakelen. De dakdekkers van Dakbeheer Kieskeurig helpen je graag!

Zelf repareren of door een vakman laten doen?

Simpele lekkages kunnen zeker zelf gerepareerd worden. Wat ingewikkeldere lekkages zoals versleten soldeernaden of beschadiging aan de goot zelf kunnen toch het beste gerepareerd worden door een vakman. Op deze manier weet je zeker dat het vakkundig wordt gedaan en maakt de kans op nieuwe lekkages kleiner.