Wonen

De vitrage: te verkiezen boven inbetween gordijnen?

De vergelijking tussen de twee kampioenen in doorschijnende gordijnen, namelijk een vitrage en de inbetween gordijnen. Het zijn beide lichte gordijnen die anders dan overgordijnen het daglicht doorgeven aan je kamers. En toch is er een genuanceerd verschil tussen de twee. Dit artikel geeft aan welke verschillen dat zijn en doet dat vanuit een paar uitgangspunten. Bedenk vooral niet dat vitrage ouderwets is en dat inbetweens eigenlijk de moderne vitrages zijn. Stof, doorschijnendheid en functie zijn toch net weer anders tussen die twee.

De invloed van zonlicht

Staat de zon vaak fel op je ramen? Dan is een doorschijnende raambedekking bijna verplichte kost. Want je wilt jezelf niet op de bank naar een verhitte toestand brengen. Maar ook op gewone zonnige dagen is het beter voor je kamertemperatuur en voor jezelf om teveel warmte even te weren. Vitrages en inbetweens doen dat werk en zijn daarin vrij gelijk. Ze zijn allebei van een lichte en deels doorschijnende stof gemaakt waardoor zonlicht getemperd naar binnen komt. En jij wel de mogelijkheid houdt om naar buiten te kijken. Het grote verschil tussen inbetweens en vitrage is de mate van transparantie. Vitrages laten een voorbijganger iets meer van je interieur zien dan inbetweens doen. En jij kunt bij vitrages ook het buitenleven meer bekijken dan bij inbetweens kan. Vitrages zijn dus transparanter en dat kan zowel voordelig als nadelig uitpakken, afhankelijk van je wensen.

Het oog wil ook wat, zegt vitrage

Een niet bekleed raam, slechts aan de zijkanten behangen door overgordijnen, doet vaak wat leeg aan. Zowel vitrages als ook inbetweens geven flair aan je raamglas. Dat doen ze door de structuur van de stof en door het filteren van daglicht. Ouderwetse vitrages met bloemetjes structuren zijn nog wel te koop maar lang niet zo populair als in de tijd van je grootouders. Vitrages zijn met de tijd meegegaan en vaak behoorlijk neutraal nu. Net als inbetweens die een korter verleden hebben en meestal van nature al een neutrale stofuitdrukking tonen. Het verschil is dat vitrage het buitengebeuren wat meer schemerend toont dan inbetweens die alles buiten veel meer abstraheren, dus vormloos maken. De situatie speelt een rol. Staat je huis direct tegenover een bouwvallig fabrieksgebouw dan heb je wellicht liever inbetweens. Kijk je uit op een fraai park, dan zijn vitrages beter.

De glurende buur

Het derde verschil tussen inbetweens en vitrages is de inkijk. Nu hoeft dat niet eens onbeschaamd loeren te zijn of lang turen, ook een blik in je ruimte kan voelen als een gemis aan privacy. Zeker als je vaak mensen langs je ramen hebt lopen. Of die ene buurman die je wel heel erg in de gaten houdt, elke keer als hij bij zijn voordeur vertrekt of aankomt. Last van inkijk? Dan gaat de voorkeur naar inbetweens en niet naar vitrages.

Combineer kracht van vitrage

Hoe je het ook wendt of keert, vitrage (vaak wit) is in de moderne vorm combineerbaar met bijna alle andere gordijnen. Het heeft een hoog neutraliteit gehalte en heeft zo’n doorzichtige aanblik dat je het met zowel plooiende velours gordijnen als meer moderne stofjes kunt combineren. Bij inbetweens is dat net anders. Die hebben een dikkere weving en de stof oogt daardoor voller. Die spreekt dus ook een woordje mee als je gaat combineren met overgordijnen.

Ga naar Gordijn24.nl voor al jouw gordijnen.