Wonen

Een huis isoleren: Hoe werkt dat? 

Je huis isoleren? Weet dan dat een binnenmuur isoleren een uitstekende manier is om energiekosten te besparen. Omdat een huis isoleren ervoor zorgt dat de woning sneller is opgewarmd, blijft warmte langer hangen. Hierdoor hoeft er aanzienlijk minder gestookt te worden om het behaaglijk warm te krijgen. Minder stoken betekent minder kosten. Maar hoe gaat dit in z’n werk en welke keuzes zijn de juiste? Kies je voor gevelisolatie aan de binnenzijde, dan geniet je daarna van extra wooncomfort en wordt het lawaai van buitenaf vanaf dan tegengehouden. Door een binnenmuur isoleren tocht het niet meer in huis en blijft de warmte juist buiten wanneer het warm is. Doordat er minder wordt gestookt, wordt er ook minder CO2 uitgestoten. Bovendien scoort een goed geïsoleerd huis beter op de woningmarkt. Overtuigd of nog niet? Lees snel verder!

1. Soorten isolatie binnenmuur

Een binnenmuur isoleren gebeurt voornamelijk op twee verschillende manieren: door gebruik te maken van voorzetwanden of door speciale isolatieplaten te gebruiken. Huis isoleren d.m.v. de laatste optie? Dan zul je zien dat er gips- of spaanplaten verkrijgbaar zijn die al voorzien zijn van isolatiemateriaal en gemakkelijk op de binnenzijde van de buitenmuur gelijmd kunnen worden. Tijdens een huis isoleren moet aan beide kanten van het isolatiemateriaal een vochtwerende laag aangebracht worden om vochtproblemen te voorkomen. Een andere manier van een binnenmuur isoleren is die waar een voorzetwand op een houten of metalen frame bevestigd wordt, die is vastgezet aan de binnenzijde van de buitenmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens gevuld met goed isolerend materiaal. 


2. Materiaal isolatie binnenmuur

Qua isolatiematerialen voor een huis isoleren en een binnenmuur isoleren heb je veel keuzemogelijkheden. Kies voor kunststof isolatiematerialen indien je volledig voor thermisch isolerend vermogen wilt gaan. Thermische isolatie zorgt ervoor dat warmte niet zomaar uit je woning kan ontsnappen. Gebruik je kunststof isolatiematerialen bij je huis isoleren? Deze zijn dampdicht en vaak iets duurder dan isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Kies voor minerale wollen indien je isolatie wilt plaatsen die ook akoestisch isolerend is. Geluidsisolatie weert buitengeluiden en vermindert de geluidsoverdracht binnen tussen ruimtes.

3. Aandachtspunten bij een binnenmuur isoleren

Ga je je huis isoleren en daarmee een binnenmuur isoleren? Goede beslissing! Zorg voor voldoende ventilatie: door luchtdicht te isoleren beperk je de luchtcirculatie in huis. Dit zorgt voor een goede ventilatie en een prettige klimaatregeling. Vermijd bovendien koudebruggen en luchtlekken bij een huis isoleren: bij een binnenmuur isoleren is er namelijk een vergroot risico op koudebruggen waarlangs warmte verloren gaat. Er is daardoor ook meer risico op vochtproblemen. Koudebruggen situeren zich vaak tussen muur en kozijn, muur en muur of muur en vloer. Voor een optimaal resultaat en hoog rendement moeten koudebruggen zoveel mogelijk vermeden worden en moet het isoleren van binnenuit luchtdicht gebeuren. Houd ook rekening met vereiste aanpassingen aan de technische voorzieningen en de leefruimte. Om een luchtdichte isolatielaag te creëren zullen de radiatoren bijvoorbeeld verplaatst moeten worden en het schakelmateriaal zal opnieuw aangesloten moeten worden. Ga je een binnenmuur isoleren langs de binnenkant, dan moet je die muren opnieuw afwerken. 



4. De voordelen op een rij

Een huis isoleren? Dat doe je om deze redenen:

– Er gaat geen warmte meer verloren via de gevel. Bovendien behoudt diezelfde gevel het oorspronkelijke karakter.
– Als het buiten koud is, geniet je binnen van de warmte.
– Een binnenmuur isoleren kan het hele jaar door gedaan worden, onafhankelijk van het weer.
– Een huis isoleren kan per kamer gedaan worden waardoor niet het hele huis op z’n kop staat door deze aanpassingen.
– Last best? Je profiteert direct van een lagere energierekening!